Нуждите от Витамин B12 при активно спортуващи

Публикувано от Ivan Pashov 04.12.2022 0 Коментар

Защо Витамин B12 - влияе върху тренировката

 

Витамин B12 има много полезни свойства и е необходим за правилното функциониране на тялото. Витамин B-12 или кобаламин е хранително вещество, необходимо за добро здраве. Той е един от осемте витамини от група B, които помагат на тялото да преобразува храната, която ядете, в глюкоза, която ви дава енергия. В допълнение, витамин б12 помага за производството на червени кръвни клетки, ДНК фрагменти, подпомага работата на нервната система. Вижте защо трябва да поддържате правилното ниво на витамин б12 в тялото и научете повече за ефектите от употребата му при физически активните хора.

 

Предимствата на витамин б12,  известен като кобаламин, не могат да бъдат пропуснати, особено в диетата на физически активните хора. В допълнение към диета, богата на кобаламин, си струва да приемате и добавки с витамин б12, тъй като той е водоразтворим витамин и рискът от предозиране е малък.

 

Витамините от група Б играят важна роля в поддържането на здравето на спортисти и физически активни хора, тъй като освен всичко друго подпомагат процесите на производство на енергия. Многобройни изследвания потвърждават тезата, че дефицитът на витамини от група В допринася за намаляване на способността за извършване на физически упражнения с висока интензивност. 

Спортистите, които тренират дисциплини за издръжливост, са особено изложени на дефицит на витамин B-12. В рисковата група попадат и хората на диети за отслабване и изчистване на мазнините, вегетарианци и вегани. Ако Вие сте активен спортист и сте запален по фитнеса, трябва да осигурите достатъчно количество витамин б12 в ежедневната си диета!

 

Основни функции на Витамин б12


Витамин B12 е много важен за поддържането на здравето на цялото тяло. Функциите на кобаламина включват:

- предотвратяване на анемия и атеросклероза, 
- образуване на червени кръвни клетки
- образуване на ДНК
- синтез на протеини, метаболизъм на въглехидрати и мазнини
- образуване на нервната обвивка, предотвратяване на заболявания на нервната система
- предотвратяване на слабост и умора
- увеличаване на силата и издръжливост
- повишаване на концентрацията и паметта

 

Симптоми на дефицит

Недостигът на витамин В12 в организма се проявява със следните симптоми: анемия, бледа кожа, слабост и хронична умора, нарушения на храносмилателната система, липса на апетит, загуба на тегло, липса на вкус, стоматит, проблеми с равновесието, тремор и изтръпване на крайниците, безпричинна промяна на настроението. Ако спортувате редовно, подобни симптоми могат да бъдат не само вредни за Вас, но и изключително опасни. Един активен човек се нуждае много повече витамин б12 от обикновения човек и следователно трябва да приема допълнително добавки.

 

Нива на витамин B12 при физически активен човек

И така, какво трябва да бъде правилното ниво на витамин B12 при физически активен човек? Нивото на витамина в организма трябва да бъде в рамките на 148-740 pmol/l (200-1000 ng/l) от витамина в плазмата. От друга страна, дефицитът на витамин B12 се диагностицира, когато стойността е по-ниска от 89 pmol/l (120 ng/l). За да избегнете дефицит, приемайте добавки с метил б12, това е най-добрата форма за усвояване на витамина. Има Витамин б12 спрей , който е с изключително добро усвояване, защото не преминава през храносмилателната система.

 

Използвани източници:

  1. Vitamin B12 Status and Optimal Range for Hemoglobin Formation in Elite Athletes PMC7230602
  2. Addition of vitamin B12 to exercise training improves cycle ergometer endurance in advanced COPD patients: A randomized and controlled study PMID: 27993287